Τοπική Κοινότητα Οίτης

Εικόνα
Εικόνα

Μέσα από μια ορεινή μαγευτική διαδρομή συναντάει ο επισκέπτης την τοπική κοινότητα της Οίτης. Το χωριό Οίτη πήρε το όνομα του από τα ομώνυμα, Όρος και Αρχαία Πόλη. Η περιοχή του χωριού, που στην αρχαιότητα ζούσαν Δόλοπες και μετά Οιταίοι, αποτελούσε πέρασμα από τη Βόρεια προς τη Νότια Ελλάδα. Κατά ορισμένους, στην περιοχή υπήρχε και το ανάκτορο του μυθικού Αχιλλέα.

Η Οίτη είναι ένα πανέμορφο χωριό κτισμένο στη νοτιοανατολική πλευρά του ομώνυμου όρους, μεταξύ του αρχικού τμήματος (άνω ρου) δύο ποταμιών, του Βοιωτικού Κηφισού και του Φθιωτικού Ασωπού. Είναι τοποθετημένο αμφιθεατρικά και βλέπει νοτιοανατολικά μέσα σε ένα εναλλασσόμενο περιβάλλον από χωμάτινους λόφους, βαθιές χαράδρες και πέτρινους απότομους όγκους, με κύρια βλάστηση έλατα και δρυς, αλλά και πλήθος άλλων φυτών και οπωροφόρων δένδρων.

Το σχετικό υψόμετρό του των 700 περίπου μέτρων, το ξηρό κλίμα του, ο ήλιος που το λούζει με τις ακτίνες του όλη τη μέρα, συνδυαζόμενα με την απέραντη και μοναδική θέα, που απολαμβάνουν οι κάτοικοι βλέποντας γύρω - γύρω τον Παρνασσό, τη Γκιώνα, τα Βαρδούσια, την Οίτη, το Καλλίδρομο, την Όθρυ, την άνω κοιλάδα του Κηφισού, τον κάμπο της Λαμίας και το Μαλιακό Κόλπο και με το ότι παρέχει εύκολες προσβάσεις (καλούς δρόμους), από και προς τις πρωτεύουσες των Νομών Φθιώτιδας, Λαμία (38 χλμ), Φωκίδας, Άμφισσα (40χλμ) και Βοιωτίας, Λειβαδιά (60χλμ), αλλά και Αθήνα (190χλμ), το καθιστούν μοναδικό για παραθέριση και διαμονή.

Πάνω από το χωριό δεσπόζει ο επιβλητικός λόφος του "Αετού" με τα παμπάλαια τείχη του, τις σπηλιές του και τη μοναδική ομορφιά του. Μέχρι το 1930 ονομαζόταν Γαρδικάκι. Μετά την επανάσταση του 1821 είχε υπαχθεί στο Δήμο Ροδουντίων και στη συνέχεια στο Δήμο Ηρακλειωτών.

Λίγα χρόνια μετά την επανάσταση, οι κάτοικοι του πάνω χωριού (Παναγία) και του κάτω (Ομυαλός) αγόρασαν όλη την έκταση του χωριού, δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο τότε συνεταιρισμό και το μετέφεραν στη σημερινή του θέση.

Το 1912 γίνεται έδρα κοινότητας με οικισμούς το Ελευθεροχώρι (αποσπάσθηκε το 1919) και τον Προκοβενίκο (σημερινό Σκαμνό).

Με την εφαρμογή του Ν. "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" αποτελεί το Δημοτικό Διαμέρισμα Οίτης του Δήμου Γοργοποτάμου (μέχρι το 2010).

Οι απανταχού κάτοικοι του χωριού έχουν συστήσει το "Σύλλογο Οιταίων Φθιώτιδας", ο οποίος διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χωριό, την Αθήνα και τη Λαμία, κατασκευάζει διάφορα πολιτιστικά έργα και εκδίδει την τριμηνιαία εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ".

Αξιοθέατα: Η εκκλησία με το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο της, η Πάνω Βρύση, τα τέσσερα εξωκλήσια (Παναγία, Αϊ-Ταξιάρχης, Αϊ-Λιάς και Αϊ-Γιώργης), το φαράγγι του Ασωπού ποταμού (από τα καλύτερα της Ελλάδος), η γέφυρα του Ασωπού (καταστράφηκε τρεις φορές στην κατοχή), η γέφυρα της Παπαδιάς (η μεγαλύτερη στην Ελλάδα σε ορεινό έδαφος), τα Σφοντύλια, τα δάση ελάτης και βελανιδιάς και ημιερειπωμένα και υπό μελλοντική αναστήλωση το Σχολείο,  η Κάτω Βρύση και ο Νερόμυλος.

Περίπατοι: Υπάρχουν βατοί δρόμοι στα περισσότερα σημεία για οχήματα και πεζοπορία.

Διαθέτει: Καφενείο, ταβέρνα και τέσσερα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Σημείο ενδιαφέροντος
Δημοτική ενότητα
Δ.Ε. Γοργοποτάμου
Σημείο στον χάρτη

Τοπική Κοινότητα Οίτης