Τοπική Κοινότητα Βαρδατών

Εικόνα
Εικόνα

Η τοπική κοινότητα Βαρδατών είναι ένα μικρό γραφικό χωριό, που βρίσκεται στους πρόποδες της Οίτης και πολύ κοντά στην αρχαία «Τραχίς», αρχαία πόλη της Φθιώτιδας, πρωτεύουσα της Μαλίδας πριν από τη Λαμία. Σύμφωνα με μια εκδοχή της μυθικής παράδοσης, η Λαμία ιδρύθηκε από τη Βασίλισσα της Τραχινάς «Λαμία» κόρης του Ποσειδώνα.

Πάνω από το χωριό βρίσκεται το θαυματουργό μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσσιώτισας (διοργανώνεται πανηγύρι της 23 Αυγούστου). Το όνομα «Προυσώτισσα» το πήρε, επειδή η εικόνα της παναγίας έφτασε στη θέση αυτή από την πόλη Προύσα της Μ. Ασίας.

Ακριβώς πάνω από το Μοναστήρι περνά η Σιδηροδρομική Γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι ανέλαβαν την εκκλησία υπό την προστασία τους μετά από εκτροχιασμό τρένου. Στο τρένο που κρεμάστηκε στον γκρεμό πάνω απ' την «Παναγία», σώθηκαν όλοι οι επιβάτες.

Ο επισκέπτης πηγαίνοντας στο Μοναστήρι έχει τη δυνατότητα μέσα σε ένα κατανυκτικό περιβάλλον να απολαύσει τη θέα μέχρι το Μαλιακό κόλπο, αλλά και την κοιλάδα του Σπερχειού Ποταμού και να δει από κοντά το Σιδηροδρομικό Σταθμό μιας άλλης εποχής, το Σταθμό Τραχίνες.

Σημείο ενδιαφέροντος
Δημοτική ενότητα
Δ.Ε. Γοργοποτάμου
Σημείο στον χάρτη

Τοπική Κοινότητα Βαρδατών