Τοπική Κοινότητα Δαμάστας

Εικόνα
Εικόνα

Η τοπική κοινότητα Δαμάστας είναι ένα όμορφο χωριό χτισμένο στους πρόποδες του όρους Καλλιδρόμου.

Μνημείο Αθανάσιου Διάκου

Στα  όρια του χωριού και πάνω στην εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, βρίσκεται το Μνημείο του Ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Αθανασίου Διάκου.

Ιαματικές Πηγές Καλλιδρόμου

Στην άκρη του χωριού, μέσα  σ' ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, βρίσκονται αναβλύζοντες θερμές πηγές (33 Cο ) με Ιαματικά Λουτρά, που ο επισκέπτης έχει δυνατότητα να κολυμπήσει.

Ιαματικά Λουτρά Καλλιδρόμου (Ψωρονέρια)

Σύμφωνα με την παράδοση τα Λουτρά αυτά μαζί με των Θερμοπυλών, που είναι ακριβώς δίπλα, τα δώρισε η Αθηνά στον Ηρακλή. Ιερό αφιερωμένο στον Ηρακλή υπήρχε σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και τον Παυσανία στις Θερμοπύλες. Τον δεύτερο αιώνα μ.χ  ο Ηρώδης ο Αττικός είχε κατασκευάσει δεξαμενές για να τις χρησιμοποιούν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών. Αντιθέτως, επί τουρκοκρατίας τα λουτρά ήταν τελείως παραμελημένα.

Τα λουτρά ενδείκνυται για αυτούς, που υποφέρουν από ρευματικές  και δερματικές παθήσεις.

Το μοναστήρι της Δαμάστας

Πάνω απ' το χωριό, σ' ένα μαγευτικό περιβάλλον, είναι χτισμένο το φημισμένο Μοναστήρι της Δαμάστας. Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Μια εκδοχή θέλει η ονομασία «Δαμάστα» να προήλθε από την πόλη Δαμασκό, απ' όπου, όπως κάποιοι πιστεύουν, ήρθε η Ιερά εικόνα της Παναγίας.

Ο επισκέπτης μπορεί, επίσης, να δει το μνημείο Ησαΐα Επισκόπου Σαλώνων στην παλιά εθνική οδό Λαμίας - Αθήνας κάτω απ' το Μοναστήρι της Δαμάστας.

Σημείο ενδιαφέροντος
Δημοτική ενότητα
Δ.Ε. Γοργοποτάμου
Σημείο στον χάρτη

Τοπική Κοινότητα Δαμάστας