Οικισμός Σκαμνού Τοπικής Κοινότητας Οίτης

Εικόνα
Εικόνα

Ο Σκαμνός είναι ένα μικρό χωριουδάκι σε υψόμετρο 700 μ., στο δρόμο για το χωριό  Παύλιανη. Είναι στην είσοδο μιας θαυμάσιας διαδρομής. Το χωριό διασχίζεται από την Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας - Αθηνών , ενώ στην άκρη του διέρχεται η νέα μεγάλη οδική αρτηρία Θερμοπύλες - Δελφοί. Από τον Σκαμνό ατενίζει κανείς από το Βορρά προς το Νότο την Οροσειρά της Οίτης, την Γκιώνα και τον Παρνασσό.

Από τον Σκαμνό - Ασωπό - Κουμαρίτσι - Οίτη (Οικισμός) οριοθετείται ζώνη ειδικής προστασίας της Aγριας πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας, καταφύγια άγριας ζωής.

Διάσελο, πέρασμα από αρχαιοτάτων χρόνων, ο Σκαμνός (επί Τουρκοκρατίας Προκοβενίκος), που πήρε το όνομά του από Σκαμνίες (άγριες μουριές), απομεινάρια των φυτών που τον 13 αιώνα μ.Χ. είχε το προνόμιο εκτροφής μεταξοσκώληκα. Ακόμη και σήμερα, κάθε σπίτι διατηρεί τουλάχιστον μια «Σκαμνιά» στην αυλή του, ενώ μόνο ένα έως δύο κουφάρια υπεραιωνόβιων φυτών σώζονται μέχρι σήμερα για να μαρτυρούν την απώτερη ιστορία του χωριού δια μέσου των αιώνων.

Το χωριό βρίσκονταν πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των  Στρατιωτικών επιχειρήσεων λόγω της στρατηγικής σημασίας της περιοχής από τον Λεωνίδα, στα χρόνια της Εθνεγερσίας, αλλά και στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι αντάρτικες μονάδες της περιοχής αποτελούσαν σημαντικό φόβητρο και δύναμη ανάσχεσης για τον κατακτητή σε κάθε ένα από τα αλληλοδιάδοχα τούνελ στις πλαγιές της Οίτης. Κάθε βήμα, γης ποτισμένη με αίμα ηρώων, μαρτυρίες υπέρτατης θυσίας και δόξας.

Το άγριο ανάγλυφο, με τις επάλληλες πλαγίες και φαράγγια, υποχρέωσε την κατασκευή της υψηλότερης σιδηροδρομικής γέφυρας στη χώρα, την Γέφυρα της Παπαδιάς με 99 μέτρα ύψος και αμέσως μετά της μεγαλύτερης σήραγγας, που αρχίζει από τον Σκαμνό και καταλήγει στην περιοχή του Μπράλου. Η γέφυρα βρίσκεται στα σύνορα Οίτης και Σκαμνού.

Με βεβαιωμένες από επιστημονικές μετρήσεις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες (μηδέν υγρασία) προσφέρεται ο οικισμός για μόνιμη ή περιστασιακή διαμονή. Οι τοπικές εξορμήσεις εστιάζονται κυρίως σε ορειβασία στις πλησίον περιοχές της Γέφυρας της  Παπαδιάς, το Μοναστήρι του Αγίου Ταξιάρχη, την Μονή Δαμάστας,  την λίμνη Καλλιδρόμου,  και πάνω απ όλα το πέρασμα του φαραγγιού του Ασωπού, που προσελκύει πλήθος ορειβατών και φυσιολατρών από ολόκληρη τη χώρα, ενώ τελευταία γίνεται γνωστό και στο εξωτερικό.

Εκδηλώσεις τουριστικού ενδιαφέροντος

Ως χαρακτηριστικός Ρουμελιώτικος Οικισμός ο Σκαμνός, κυρίως με την προετοιμασία του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου, δεν στέκεται μόνο στις συνήθεις εκδηλώσεις, το πανηγύρι στις 15 Αυγούστου, το μοναδικό Πάσχα με τον οβελία και τα παρόμοια.

Κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο  του Σεπτεμβρίου, γίνεται πανελλήνια συγκέντρωση ορειβατών με τη συνεργασία και την στήριξη του Δήμου Λαμιέων και του ορειβατικού συλλόγου Λαμίας. Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται, από το Δήμο Λαμιέων με συνδιοργανωτές τον Ορειβατικό Σύλλογο Λαμίας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαμνού. Η εκδήλωση αυτή ανάγεται σε μείζονος υπερτοπικής σημασίας γεγονός. Την πρώτη ημέρα οι συνδιοργανωτές υποδέχονται πολλές εκατοντάδες επισκεπτών απ' όλη την Ελλάδα, που κατασκηνώνουν σε κατάλληλα προετοιμασμένους χώρους, στους οποίους προσφέρονται δωρεάν, άφθονα τοπικά εδέσματα, τσίπουρο και κρασί. Χοροί και φορεσιές από διάφορες περιοχές της χώρας, ζωντανή μουσική και τραγούδια από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, δημιουργούν μοναδικό βίωμα για τους συμμετέχοντες, πέρα και έξω από την ανεπανάληπτη εμπειρία του περάσματος του φαραγγιού.

Ο χειμώνας στον Σκαμνό είναι επίσης ελκυστικός, πολλές φορές με χιόνια προσφέρεται για ανάλογες εκδηλώσεις. Πολιτιστικές εκδηλώσεις κλασικής μουσικής, καθώς και γιορτές σε κάθε ευκαιρία στο όμορφο λιθόκτιστο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου, που είναι πλήρως ανακαινισμένο από το Σύλλογο του χωριού.

Σημείο ενδιαφέροντος
Δημοτική ενότητα
Δ.Ε. Γοργοποτάμου
Σημείο στον χάρτη

Οικισμός Σκαμνού Τοπικής Κοινότητας Οίτης

Οικισμός Σκαμνού Τοπικής Κοινότητας Οίτης
Δ.Ε. Γοργοποτάμου
Κοινότητες του Δήμου Λαμιέων