Ημέρα μνήμης και τιμής στα «Ιωνικά 2023» - 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης, 100+1 χρόνια χωρίς Μικρά Ασία

Υποβλήθηκε από g.voutsinos στις Κυρ, 17/09/2023 - 13:37
Είδος άρθρου
Εικόνα

 

«Η Νέα Μαγνησία θυμάται και τιμά» με αφορμή την συμπλήρωση 100+1 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, ένας φόρος τιμής στους προγόνους από την Μικρά Ασία που χάθηκαν μαρτυρικά στις αλησμόνητες πατρίδες, στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης «Ιωνικά 2023» που πραγματοποιηθήκαν στη Νέα Μαγνησία Λαμίας.

Το πρωί της Κυριακής στην εκκλησία των Αγ. Κων/νου και Ελένης τελέστηκε θεία λειτουργία υπό του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Αρχιμανδρίτη Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου και εν συνεχεία επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην πλατεία «Χρυσοστόμου Σμύρνης» στη Νέα Μαγνησία Λαμίας και κατάθεση στεφάνων, ξυπνώντας μνήμες από τα τραγικά γεγονότα της σφαγής, των λεηλασιών και του διωγμού χιλιάδων ελλήνων χριστιανών από τις πατρογονικές εστίες που αναπαύονται ήσυχα στη φθιωτική γη.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, ο αναπληρωτής Δημάρχου Θανάσης Ντούζγος, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού Μόρφω Ρουποτιά-Σκαμαγκούλη, η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παρασκευή Αργύρη, λοιποί αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι των πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας του τόπου καθώς και πλήθος πολιτών από το συνοικισμό της Νέας Μαγνησίας Λαμίας.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέας Μαγνησίας Λαμίας, η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας, το Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίων Κων/νου & Ελένης Ν. Μαγνησίας Λαμίας υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς, του ΟΠΑΣΤΕ και του Δήμου Λαμιέων. 

Φωτογραφίες