Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε και επίσημα την συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής . Πρόκειται για μια συνεργασία που εδραιώθηκε έμπρακτα, με την επίσκεψη μιας επιστημονικής ομάδας αποτελούμενης από 70 φοιτητές του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού με τους επιστημονικά υπεύθυνους καθηγητές τους και τον Πρόεδρο του τμήματος, καθηγητή κ. Γεώργιο Παναγιάρη, από 12 έως και 15 Δεκεμβρίου στο Λαογραφικό μας Μουσείο, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης, με αντικείμενο τη συντήρηση των εκθεμάτων του.
Η συντήρηση των συλλογών κρίθηκε απαραίτητη, με δεδομένο ότι στα 35 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ ανάλογη εργασία. Η τακτική συντήρηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πιστοποίηση της ορθής και ποιοτικής λειτουργίας του Μουσείου και για την ένταξή του στους πολιτισμικούς πόρους του Δήμου Λαμιέων με δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησης.
Τα Μουσεία είναι δυναμικοί οργανισμοί εκπαίδευσης, μάθησης και ψυχαγωγίας που είναι απαραίτητο να τηρούν τις καλές πρακτικές συντήρησης, μουσειολογικής προσέγγισης και σύγχρονης διαχείρισης και διοίκησης, κατά τα διεθνή πρότυπα. Μουσεία εγκαταλελειμμένα και στατικά, χωρίς εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με απαρχαιωμένη διευθέτηση του εκθεσιακού υλικού, με ελλιπείς ή ανύπαρκτες ενημερωτικές πινακίδες, χωρίς εκπαιδευτικά προγράμματα, χωρίς τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών για την πληρέστερη ανασύνθεση του ιστορικού παρελθόντος, με μη συντηρημένα αντικείμενα, δεν τιμούν τις πόλεις που τα έχουν, προκαλούν τουριστική δυσφήμηση, και δεν εκπληρώνουν τον σκοπό για τον οποίον ιδρύθηκαν.
Η ανταπόκριση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο κάλεσμά μας είναι πραγματικά μια πολύ ουσιαστική ευκαιρία, για την πραγματοποίηση μιας νέας αρχής με την υλοποίηση εργασιών αναβάθμισης των πολιτισμικών υποδομών μας και την υιοθέτηση αποτελεσματικών πολιτικών για την τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη της περιοχής μας.
Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο, εγκαινιάζεται στην πόλη μας η ειδική μορφή του Εκπαιδευτικού Τουρισμού, καθώς η επιστημονική ομάδα παρέμεινε στη Λαμία για τρεις ημέρες και παράλληλα με το επιστημονικό έργο της συντήρησης που εκπόνησε στο Λαογραφικό Μουσείο Φθιώτιδας, οι φοιτητές και οι καθηγητές τους επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλ. Κοντόπουλος» και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη μας, η οποία μάλιστα τις μέρες αυτές έχει ήδη «φορέσει τα γιορτινά της» λόγω του εορταστικού κλίματος των Χριστουγέννων.